Redichemse Waard
Goed beheer van de uiterwaarden is belangrijk voor de veiligheid van de mensen in het rivierengebied, maar ook voor de natuur. In Culemborg kennen we ook uiterwaard De Redichemse Waard. Deze is voor het grootste deel particulier bezit en wordt onder andere door de gemeente gepacht.
Onderzoek
Op 20 augustus 2024 overleed de eigenaar en is met de nabestaanden gesproken over de toekomstige samenwerking waarbij de verkoop van de grond ook aan bod kwam. Omdat de gemeente Culemborg het eerste recht heeft om grond in de Redichemse Waard aan te kopen, is uitgezocht hoe recht kan worden gedaan aan:
- de ambitie op natuurontwikkeling;
- de belangen van het Collectief Redichemse Waard;
- de erven van de heer Sanderse en de pachters.
Verkenning toekomstig eigenaarschap
Culemborg heeft als erfpachter over 74,4 ha eerste recht van koop. Als Culemborg gebruik maakt van dit recht, vergt dit een besluit van de raad tot aankoop en doorverkoop. Ter voorbereiding van dit raadsbesluit zijn de mogelijkheden verkend voor een toekomstig “passend eigenaarschap”. Hierbij is gekeken vanuit de ambitie voor natuurontwikkeling en binnen de huidige context waarin forse investeringen niet haalbaar zijn. Deze verkenning leidt na gesprekken met mogelijke toekomstige eigenaren en beheerders tot verschillende mogelijkheden van aankoop en doorverkoop. De resultaten van deze verkenning zijn uitgewerkt in een vijfledig advies:
1. Randvoorwaarden voor kansrijke scenario’s passend eigenaarschap
2. Reguliere faciliterende rol gemeente bij verdere natuurontwikkeling
3. Selectiecriteria nieuwe passende eigenaar
4. Plan van aanpak, te nemen stappen en beslissingen
5. Gezamenlijke ambitie als uitgangspunt voor natuurontwikkeling
Op donderdag 17 april organiseert de gemeente een commissievergadering voor de gemeenteraad. De resultaten worden gepresenteerd en belanghebbenden vertellen aan de raadsleden wat zij belangrijk vinden. Uiteindelijk zal tijdens een raadsvergadering de keuze van de raad worden vastgesteld. Deze commissievergadering is voor het grootste deel openbaar hier live te volgen.
Verantwoordelijkheid
Rijkswaterstaat zorgt samen met onze gemeente en lokale partners voor het onderhoud van alle uiterwaarden. Wij hebben als erfpachter altijd een coördinerende rol gehad en zijn verantwoordelijk voor het beheer van de niet verpachte delen. Dit betekende ook dat wij met de betrokken partijen afspraken maken en maakten over de samenwerking.