Aanhoudingen en last onder dwangsom voor bezit en handel explosieven

20 december 2024
- nieuws

Er zijn in de afgelopen twee weken twee verdachten aangehouden door de politie in verband met zwaar verboden vuurwerk. Eén verdachte handelde en een tweede verdachte was in het bezit van explosieven. De gemeente heeft vervolgens besloten een last onder dwangsom op te leggen van € 20.000.

Een last onder dwangsom betekent dat als betrokkenen opnieuw een dergelijke overtreding begaan, zij deze dwangsom daadwerkelijk moeten betalen. Dankzij een melding heeft de politie een verdachte aangehouden die illegaal handelde in zwaar vuurwerk. De andere verdachte werd aangehouden wegens het rijden onder invloed. In zijn auto trof de politie zwaar illegaal vuurwerk aan en daarna ook bij hem thuis. In totaal gaat het om 121 kilo explosieven van categorie F2 tot F4. Het bezitten en verhandelen van zwaar vuurwerk is strafbaar en kan leiden tot een strafblad. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoeken strafrechtelijke vervolging van de verdachten.

Harde aanpak voor veiligheid

Het bezit en handelen in zwaar vuurwerk brengt ernstige risico’s met zich mee, voor de mensen die ermee omgaan en voor de mensen erom heen. Ook de opslag van deze explosieven is levensgevaarlijk. Het heeft gevolgen voor het gevoel van veiligheid van inwoners. Het aantal incidenten door heel Nederland laat zien dat dergelijke explosieven levens kunnen verwoesten. Daarom wordt het bezit en de handel van explosieven krachtig bestreden door de partners in het veiligheidsdomein. Gemeenten werken nauw samen met de politie en het OM. De politie handhaaft actief tegen overtreders, het OM zorgt voor de vervolging, en de gemeente legt bestuurlijke maatregelen op. Daarnaast wordt ook nauw samengewerkt om signalen van opslag en handel vroegtijdig op te sporen en aan te pakken. Met deze gezamenlijke aanpak blijven we ons inzetten voor een veilige leefomgeving.

"Een veilig en leefbaar Culemborg is het uitgangspunt. Door onze gezamenlijke inspanningen kunnen we niet alleen de handel in explosieven opsporen en bestrijden, maar ook de daders stevig aanpakken. Dit heeft niets meer met vuurwerk te maken, dit zijn explosieven. Ik roep iedereen op om gevaarlijke situaties te blijven melden", aldus burgemeester Gerdo van Grootheest.

Meld misdaad anoniem

Handel en opslag van explosieven in uw buurt? Bel 0800-7000 of meld via www.meldmisdaadanoniem.nlexterne-link-icoon. Of bel direct met de politie via telefoonnummer 0900 8844. Bel bij spoed en gevaarlijke situaties 112.