Logo van Gemeente Culemborg dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Culemborg
Hondenuitlaatveld

Actualisatie Hondenbeleid

16 oktober 2024
- nieuws

We gaan het hondenbeleid actualiseren met als doel meer eenduidigheid en effectiviteit. Recent onderzoek onder inwoners heeft waardevolle inzichten opgeleverd die dienen als input voor deze aanpassing.

Uit de enquête blijkt dat bijna 40 procent van de inwoners overlast ervaart van hondenpoep. De meerderheid pleit voor een algehele opruimplicht binnen de bebouwde kom. Hoewel bijna 60 procent van de respondenten bekend is met het huidige beleid, zijn veel inwoners van mening dat de regels onduidelijk zijn. De gemeente wil met een geactualiseerd beleid bijdragen aan een schone en leefbare openbare ruimte.

Steun voor Opruimplicht 

De resultaten van de enquête tonen aan dat een algehele opruimplicht, die van toepassing is op alle gebieden binnen de bebouwde kom, op brede steun kan rekenen. Dit zal niet alleen de regels vereenvoudigen, maar ook zorgen voor een schonere leefomgeving. Inwoners geven aan dat duidelijke richtlijnen en handhaving essentieel zijn voor het succes van deze maatregel.

Aanvullende Maatregelen

Daarnaast pleiten inwoners voor het creëren van meer hondenuitlaatvelden om overlast te verminderen en voor informatieve campagnes die de bereidheid om op te ruimen vergroten. Ook worden betere handhaving en hogere boetes genoemd als belangrijke factoren om het beleid effectief uit te voeren. Enkele inwoners hebben gesuggereerd om de hondenbelasting af te schaffen, in de hoop dat dit hondenbezitters aanmoedigt om hun verantwoordelijkheden na te komen.

Vervolgstappen

Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om de nieuwe opruimplicht in te voeren bij de eerstvolgende wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die gepland staat voor november 2024. In de gemeenteraad van december 2024 worden ook nieuwe losloopgebieden in Parijsch en Triowijk/Westerkwartier aangewezen. Vooralsnog is het voorstel om de hondenbelasting in stand te houden en informatieve campagnes te organiseren.

Met deze stappen willen we het hondenbeleid verduidelijken en de overlast van hondenpoep effectief aanpakken, ten gunste van alle inwoners.