Alleenverdienersregeling

Voor sommige stellen met een laag inkomen werken de verschillende regelingen van de Belastingdienst elkaar tegen. De gemeente komt deze stellen tegemoet met de ‘alleenverdienersregeling’. 

Aanvulling toeslagen voor lage inkomens met partner

Als u een laag inkomen heeft en samenleeft van dit inkomen, krijgt u soms te weinig huur- en zorgtoeslag. Dit komt omdat regelingen elkaar tegenwerken. Sommige paren, gehuwd of samenwonend, komen daardoor zelfs onder het sociaal minimum. Het sociaal minimum is het minimale bedrag dat nodig is om van te leven. 

Bent u een zogenaamd ‘alleenverdiener-huishouden’? Laat dan berekenen wat uw recht is op huur- en zorgtoeslag. De gemeente vult dit zo nodig aan. Dit noemen we de ‘alleenverdienersregeling’. 

Wat is een alleenverdiener-huishouden?

U bent een alleenverdiener-huishouden als: 

  • u een (toeslag)partner heeft; 
  • één van u een klein inkomen heeft uit werk en/of een uitkering van UWV, SVB of een particuliere verzekeraar;
  • de ander geen of amper inkomen heeft;
  • u samen mogelijk een aanvullende bijstandsuitkering heeft. 

Hoe komt het dat een alleenverdiener-huishouden een te laag inkomen heeft?

Partners kunnen samen onbedoeld een lager inkomen hebben dan het bestaansminimum. De verschillende regelingen van de Belastingdienst werken elkaar tegen als de ene partner een klein inkomen of uitkering heeft en de ander geen of weinig inkomen heeft. Alleenverdieners met een partner krijgen minder huur- en zorgtoeslag dan zij nodig hebben. Daardoor hebben ze minder te besteden dan paren met alleen een bijstandsuitkering. Dat is niet de bedoeling. 

Welke toeslagen vult de gemeente aan?

Het gaat om: 

  • de huur- en/of de zorgtoeslag voor het jaar 2023 en 2024 en/of 
  • een terugbetaling van een deel van de huur- en/of zorgtoeslag voor het jaar 2022. 

Wat doet de gemeente?

Het Sociaal Team Culemborg kan voor u uitzoeken of u minder toeslag krijgt dan de bedoeling is, of misschien te veel moet terugbetalen. Een consulent bijzondere bijstand berekent hoeveel huur- en zorgtoeslag u en uw partner zouden krijgen als u alleen een bijstandsuitkering zou ontvangen. Wanneer u minder toeslag krijgt, kunt u van de gemeente bijzondere bijstand krijgen die het verschil aanvult. Moet u een bedrag aan huur- of zorgtoeslag voor 2022 terugbetalen en is dit onterecht? Dan kan de gemeente dit aanvullen met bijzondere bijstand.

Wat kunt u doen?

Bel of kom langs

Bel het Sociaal Team Culemborg en vraag naar een consulent bijzondere bijstand, 0345 477 700.

U kunt ook langskomen op het inloopspreekuurexterne-link-icoon. U hoort dan welke gegevens er nodig zijn om een berekening te kunnen maken. Tijdens een persoonlijk gesprek rekent de consulent samen met u uit of u in aanmerking komt voor een vergoeding van gemiste toeslagen. Zo ja, dan wordt er direct een aanvraag gedaan voor een vergoeding. Hierdoor krijgt u het inkomen waar u recht op heeft.

Aanvragen met formulier

U kunt ook een schriftelijke aanvraag doen. Download het aanvraagformulier Bijzondere bijstandexterne-link-icoon, print het uit, lees de toelichting, vul het in, onderteken en stuur het formulier terug naar de gemeente. U kunt het formulier ook telefonisch opvragen of ophalen aan de balie van het stadskantoor. 

Hulp nodig?

Heeft u behoefte aan ondersteuning van een getrainde vrijwilliger bij de aanvraag? Maak een afspraak met de Formulierenbrigadeexterne-link-icoon