Begroting 2025: Op koers naar een duurzaam evenwicht tussen inkomsten en uitgaven
Het college van B&W stuurt vandaag een concept begroting 2025 naar de gemeenteraad. Met deze begroting is de keuze gemaakt om niet alleen te blijven investeren in de stad, maar ook te zorgen voor een langdurig evenwicht tussen inkomsten en uitgaven. De ombuigingen waartoe samen met de raad is besloten, zijn ingezet om deze begroting sluitend te maken.
Net als veel andere gemeenten krijgt Culemborg de komende jaren minder geld van het Rijk. Samen met de gemeenteraad is besloten om ieder jaar te bekijken welke maatregelen nodig zijn. Zo houden we rekening met de onzekerheden in de financiering vanuit het Rijk. En nemen we pas maatregelen als het echt niet anders kan.
Blijven investeren in onze stad
Wethouder Mischa Peters van Financiën: “De komende jaren blijft het spannend: hebben we genoeg geld om te blijven doen wat we belangrijk vinden? We willen zorgen voor onze oudere en kwetsbare inwoners, de jeugdzorg voor (steeds meer) Culemborgse jongeren kunnen betalen, veel extra woningen bouwen door ons stationsgebied te transformeren, investeren in gezonde en duurzame scholen en maatregelen nemen om de veranderingen in het klimaat tegen te gaan of op te vangen. En dat alles met minder geld van het Rijk. Dat geldt overigens niet alleen voor Culemborg, maar voor de meeste gemeenten. Het betekent dat we heel zorgvuldig moeten plannen en keuzes maken. Deze begroting is een eerste stap. Er gaan nog veel moeilijke stappen volgen. De kunst is om met minder geld toch het mooie en unieke van onze stad te behouden.”
Ombuigingen 2025 ingezet
Toen de kadernota op 4 juli 2024 werd vastgesteld, heeft de raad besloten tot diverse ombuigingen. Deze maatregelen zijn in deze begroting verwerkt, waardoor het jaar 2025 financieel sluitend is. Dit betekent subsidies bijstellen, budgetten verlagen en sommige taken anders doen. Voor inwoners, partners en ondernemers zitten daar pijnlijke maatregelen bij. Zo is helaas de extra verhoging van de onroerendezaakbelasting wel nodig. De ozb wordt eenmalig extra verhoogd met 4 procent.
Op koers
Samen met de raad is een proces in gang gezet om uitgaven en inkomsten in de komende jaren in balans te krijgen. De gemeente doet dit in een tijd dat de inkomsten vanuit het Rijk onzeker zijn en tegelijkertijd grote investeringen nodig zijn. In de kadernota heeft de gemeente besloten steeds één jaar vooruit te kijken, met een doorkijk naar de jaren daarna. De maatregelen na 2025 worden eerst goed voorbereid. Met deze begroting is de gemeente is goed op koers naar evenwicht in de inkomsten en uitgaven. En naar een duurzaam financieel gezonde gemeente.
Op 24 oktober 2024 bespreekt de raadscommissie de begroting. Het is de bedoeling om op 7 november 2024 de begroting in de raad vast te stellen.