Culemborg aardgasvrij
Nederland maakt de overstap van aardgas naar andere manieren om onze huizen en water te verwarmen en om te koken. Dit is beter voor het klimaat en onze leefomgeving. Momenteel worden veel van de 13.000 gebouwen in Culemborg nog verwarmd met aardgas. Deze overgang naar een duurzaam alternatief noemen we de warmtetransitie. Overstappen gaat stap voor stap en doen we samen met de buurt.
Wat zijn de plannen
In 2050 zijn alle gebouwen aardgasvrij. Hoewel dit misschien nog ver weg lijkt, is er veel werk aan de winkel om dit doel te bereiken. De eerste wijken moeten al in 2030 aardgasvrij zijn. Het doel van de gemeente is om een betaalbare, betrouwbare, schone en veilige energievoorziening voor iedereen te realiseren. In Culemborg ondersteunen we bewonersinitiatieven omdat we geloven dat een samenwerking tussen bewoners de sterkste manier is om aardgasvrij te worden.
Wanneer is er duidelijkheid?
Uiterlijk eind 2026 geeft de gemeente helderheid over welke buurten en wijken de komende tien jaar aardgasvrij worden. Dit plan noemen we het warmteprogramma. Ook zal dan duidelijk zijn welke technieken het beste passen bij de verschillende buurten. We schatten in dat we zo’n 10 jaar per wijk bezig zijn, waarbij er meerdere wijken naast elkaar aardgasvrij worden.
Wat worden de opties?
Wat zijn duurzame alternatieven waar momenteel naar gekeken wordt in Culemborg:
- Collectief warmtenet: een warmtenet is een ondergronds netwerk van leidingen waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water wordt naar huizen en gebouwen geleid om ze te verwarmen en te voorzien van warm water voor bijvoorbeeld de douche. Er is dan geen cv-ketel nodig.
- Warmtepomp: een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de lucht of uit de bodem om een huis te verwarmen. Hiervoor zijn een aantal installaties bij en in een woning nodig om de warmte het huis in te krijgen. Ook is het nodig om een huis goed te isoleren om het voldoende warm te krijgen met een warmtepomp.
Wie regelt wat?
Overstappen op een andere manier van verwarmen en koken gaat niet van het ene op het andere moment. De gemeente is verantwoordelijk voor de overgang naar aardgasvrij wonen. Zelf bent u verantwoordelijk voor het isoleren van uw koopwoning en het (eventueel) installeren van een warmtepomp. Bij de aanleg van een warmtenet, zal de initiatiefnemer met een voorstel bij u komen. Huurt u een woning? Dan is de pandeigenaar of woningcoöperatie hier verantwoordelijk voor.
Wat kunt u zelf doen?
Er zijn al verschillende stappen die u kunt nemen om uw huis voor te bereiden op de warmtetransitie:
• Verbruik minder energie
• Isoleer je huis
• Neem deel aan energie-initiatieven van bewoners in uw wijk
Wijken die al gasloos zijn of bezig zijn met (onderzoek naar) een collectief warmtenet
• Energiecoöperatie WarmWesterkwartier
• Bewonersinitiatief WarmMolenDijkzicht
• Eva Lanxmeer: het warmtenet van Thermo Bello
• Nieuwbouwwoningen, veelal in het nieuwste deel van Parijsch
Wilt u zelf een bewonersinitiatief starten? Neem contact op via info@culemborg.nl.
Veelgestelde Vragen (FAQ)
Moet ik mijn cv-ketel nu vervangen of wachten op een collectief warmtenet?
Dit hangt af van uw situatie. Als uw huis goed geïsoleerd is en u snel wilt verduurzamen, kan een warmtepomp een goede keuze zijn. Met name als uw cv aan vervanging toe is. Zijn er plannen voor een collectief warmtenet in uw wijk, dan kan het voordeliger zijn om te wachten met het nemen van een warmtepomp en in de tussentijd te kijken naar een tweedehands CV ketel of een CV ketel huren.
Vraag gratis en onafhankelijk advies over warmtepompen:
Zijn hier kosten aan verbonden?
Ja, er zijn verschillende kosten verbonden aan het aardgasvrij maken van woningen voor huiseigenaren. Tegelijkertijd zorgt isoleren van een huis ervoor dat de energierekening omlaag gaat. Bekijk het overzicht van beschikbare subsidies en financieringsregelingen.
Is er geld beschikbaar om mijn woning te verduurzamen?
Er zijn vaak subsidies, leningen of andere vormen van financiële steun beschikbaar. Bijvoorbeeld voor het aanbrengen van isolatie of het nemen van een warmtepomp. Informeer bij Energieloket Rivierenland of Vrijstad Energie naar de opties die passen bij uw situatie. Bekijk het overzicht van beschikbare subsidies en financieringsregelingen.
Ik huur een woning, moet ik dan ook van het gas?
Als huurder bent u afhankelijk van uw verhuurder voor aanpassingen aan het verwarmingssysteem. Bespreek de mogelijkheden voor verduurzaming met uw verhuurder. Uw verhuurder kan ook profiteren gemeentelijke initiatieven en subsidies gericht op het verbeteren van de energie-efficiëntie in huurwoningen.
Kan ik niet gewoon een warmtepomp nemen?
Individuele warmtepompen gebruiken veel elektriciteit. Te veel van deze pompen kunnen collectieve oplossingen financieel onhaalbaar maken. Daarom is het belangrijk dat gemeenten starten met gezamenlijke oplossingen, wat ook helpt om de belasting van het elektriciteitsnet te verminderen. De planning hiervoor is momenteel in ontwikkeling. Lees meer over de verschillende soorten warmtepompen.
Ik kook nu op aardgas, hoe gaat dat straks?
Kookt u op een gasfornuis? Dan gaat er iets veranderen bij de overstap naar aardgasvrij wonen. Voor de overstap op elektrisch koken is inductie de beste oplossing. Hiervoor zijn niet alle pannen geschikt.