Samenwerking Gelders Warmte Infrabedrijf en Stationskwartier

13 januari 2025
- stationsomgeving

We bouwen in het Stationskwartier aan de toekomst van de stad. Dat doen we door een duurzame woonwijk te bouwen op een deel van bedrijventerrein Pavijen. Een wijk waar Culemborgers een passende woning kunnen vinden, en gezond en prettig kunnen leven.

Deze nieuwe woonwijk is op veel vlakken toonaangevend, onder andere door dit gebied aardgasvrij op te leveren. Daarom maakten de gemeente Culemborg en het Gelders Warmte Infrabedrijf (GWIB) afspraken om samen te werken aan een slim en duurzaam energieconcept.

Warmte-koudenet

Het doel van beide partijen is om een warmte-koudenet te ontwikkelen, dat in publieke handen is. Een warmte-koudenet is een systeem dat warm water levert voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Dit maakt het systeem extra flexibel en geschikt voor het hele jaar door. Ook zorgt een collectief warmte-koudenet voor minder stroomvraag op het drukke stroomnet dan wanneer alle individuele woningen een eigen warmtepomp nemen.

Publieke handen

Het feit dat het warmte-koudenet in publieke handen wordt ontwikkeld, betekent dat de overheid – en niet een commerciële partij – de regie voert over de aanleg en het beheer van het energienetwerk. Het lokale publieke warmtebedrijf streeft geen winstmaximalisatie na, waardoor kosten voor de inwoners zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Een publiek lokaal warmtebedrijf kan de publieke belangen zoals betaalbaarheid, transparantie en duurzaamheid beter borgen.

Intentieovereenkomst

Om dit warmte-koudenet in publieke handen te kunnen organiseren, ondertekenden wethouder Monica Wichgers namens de gemeente Culemborg en Detlef Meijer, directeur GWIB, op 13 januari een intentieovereenkomst. Hierin spreken beide partijen af de komende maanden te onderzoeken of een warmte-koudenet technisch en financieel haalbaar is. Technisch of het net aan de behoefte van warmte en koude van het Stationskwartier kan voldoen en of duurzame bronnen het net kunnen voeden. En financieel wat de kosten van de aanleg en het beheer van het net zijn en of het net daarmee betaalbaar is voor de consument. Detlef Meijer: “Ik ben trots dat we dit onderzoek samen met de gemeente Culemborg uitvoeren. In het bijzonder ben ik benieuwd naar de positieve impact die dit concept zal hebben op het ontlasten van het overvolle elektriciteitsnet.”

Toekomst

Het gezamenlijke onderzoek bepaalt uiteindelijk of en hoe het net daadwerkelijk kan worden aangelegd en operationeel gemaakt. Wethouder Monica Wichers: "In Culemborg is de woningnood voelbaar. We werken daarom aan het bouwen van een nieuwe wijk, het Stationskwartier. Met de ontwikkeling van een publiek warmte-koudenet in het Stationskwartier zet Culemborg niet alleen een belangrijke stap richting een duurzame toekomst, maar laat het ook zien hoe innovatie en maatschappelijke belangen bij ons grootste woningbouwproject hand in hand kunnen gaan."