Vastgoedbeleid

Het Vastgoedbeleid gaat het onze ambities en kaders voor het ontwikkelen, exploiteren, beheren en onderhouden van gemeentelijk vastgoed.

Visie

Gemeentelijk vastgoed is van waarde en in belangrijke mate bepalend voor het functioneren van de stad. Naast de economische- en gebruikswaarde die het gemeentelijk vastgoed vertegenwoordigt, is het ook een middel om onze doelstellingen op het gebied van veiligheid, economie, vervoer, welzijn, sport, onderwijs en cultuur te realiseren. 

Daarnaast heeft het gemeentelijk vastgoed een waarde voor de omgeving. Het heeft bijgedragen aan de groei van de stad. Scholen, gymzalen, sporthallen, buurtcentra, bibliotheken en theaterzalen zijn gebouwd als belangrijke voorzieningen die bijdrage leveren aan de kwaliteit van de stad. Om de stad aantrekkelijk en leefbaar te houden zal blijvend geïnvesteerd moeten worden in voorzieningen.

Ambities en opgaven

Duurzaam vastgoed

Wij hebben ons op lokaal-, regionaal- en landelijk niveau gecommitteerd aan de uitdaging om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen en energieneutraal te worden. In 2040 zal de gebouwde omgeving en dus het gemeentelijk vastgoed volledig C02 arm moeten zijn. Het streven naar een volledig energie neutrale gemeentelijke vastgoedportefeuille in 2040 is een langdurige-, complexe- en financieel omvangrijke opgave en gaat verder dan de tot nu toe genomen maatregelen. Om de duurzaamheidsambities te realiseren vraagt dit om te investeren in ons vastgoed.

Een aantal van die maatregelen zal overigens in toenemende mate worden afgedwongen via wet- en regelgeving. Om verdere verduurzamingsuitdaging vorm te geven hebben wij uitgangspunten benoemd die de route markeren waarlangs wij verder willen verduurzamen.

Ouder wordende gebouwen

We staan voor de uitdaging dat we steeds meer te maken krijgen met ouder wordende gebouwen. Hoewel zeker niet elk gebouw na 40 jaar vervangen hoeft te worden, wordt de noodzaak om oudere gebouwen te renoveren en weer technisch en functioneel geschikt te maken voor verder gebruik steeds groter.

Het streven is om de bestaande voorzieningenstructuur voor onderwijs- en bewegingsonderwijs gefaseerd te vernieuwen. Hierdoor zullen ook de oudere stadsdelen voorzien worden van passende-, eigentijdse- en toekomstgerichte onderwijsvoorzieningen. Dit streven zal worden meegenomen in het Integraal Huisvestingsplan Onderwijshuisvesting (IHP).

De overige niet-onderwijsgebouwen brengen we in kaart om een inschatting te maken van de vraag in hoeverre de voorzieningen wel of niet gehandhaafd moeten blijven. Daarnaast kijken we op welke manier deze niet-onderwijsgebouwen verder in stand moeten worden gehouden, bijvoorbeeld door middel van renovatie, levensduurverlening of vervangende nieuwbouw.

Financiën

Er ligt een stevige opgave om maatschappelijke opgaven kosten-efficiënt uit te voeren. Dit leidt ertoe dat we ook scherp kijken of we onze vastgoedportefeuille efficiënter en doelmatiger kunnen beheren en exploiteren. We moeten steeds goed nadenken of het echt nodig is om vastgoed te bezitten of dat er andere manieren zijn om in de huisvestingsbehoefte te voorzien bij een bepaalde maatschappelijke opgave.