Vianense Poort

In 2021 stelde de gemeenteraad het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan vast. Een van de verkeersmaatregelen uit dit plan is de afsluiting van de Vianense Poort voor gemotoriseerd verkeer. De afsluiting geldt sinds maandag 11 oktober 2021.

Waarom een gedeeltelijke sluiting?

De Vianense Poort is te smal om al het verkeer op een veilige manier door de tunnel te laten gaan. Er zijn veel (bijna) ongevallen. In het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan zijn verschillende maatregelen onderzocht om de verkeerssituatie te verbeteren. Om de veiligheid van fietsers en voetgangers in de tunnel te bewaken, kozen we voor deze maatregel.

Wat betekent de gedeeltelijke sluiting?

De sluiting van de Vianense Poort geldt voor gemotoriseerd verkeer. Denk aan auto’s, bussen, vrachtwagens en motoren. 

Uitzondering geldt voor hulpdiensten, vrijwilligers van de brandweer bij een melding en de eerstelijnszorg bij spoed. Zoals huisartsen en verloskundigen. Deze bestuurders krijgen hiervoor van de gemeente een ontheffing.

Voetgangers, fietsers, bromfietsers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig mogen nog wel door de Vianense Poort gaan.

Verkeersbesluit

Om zo’n afsluiting te regelen, moet de gemeente een verkeersbesluit nemen. Je mag namelijk niet zomaar een verbod instellen. Er is door niemand bezwaar gemaakt op het verkeersbesluit.

Monitoring

We houden goed in de gaten wat de afsluiting betekent voor het verkeer binnen Culemborg. En bekijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn op basis van de meetgegevens. 

Voor de sluiting is er een nulmeting gedaan, met verkeerstellingen op 11 tellocaties, reistijd- en wachtrijmetingen. Ongeveer 9 maanden na de sluiting is er opnieuw gemeten. De resultaten van beide metingen laten het effect van de afsluiting op de omliggende wegen zien.

De belangrijkste resultaten zijn:

  • Op de Vianensestraat is de fietsintensiteit toegenomen met ongeveer 1700 fietsers op een gemiddelde werkdag.
  • Op alle wegen is de snelheid afgenomen ten opzichte van de snelheid die 85% van het verkeer rijdt. 
  • Er rijden minder voertuigen op de Stationssingel, Otto van Reesweg en Jan van Riebeeckstraat. 
  • Er rijden meer voertuigen op de Zandstraat, Westersingel, Triosingel en bij de Kanonnenpoort.

In het evaluatierapport staan de metingen en de uitkomsten uitgelegd. De metingen zijn verricht door een onafhankelijk bureau Bureau de Groot Volker - Verkeersonderzoek en -adviesexterne-link-icoon.  

Handhaving

Bij de Vianense Poort staan verkeersborden om iedereen te attenderen op de verkeerssituatie. De gemeente handhaaft de afsluiting met behulp van een camerasysteem. De camera’s scannen kentekens. Als er een voertuig doorheen rijdt, die daarvoor geen ontheffing heeft, krijgt de eigenaar een boete van 100 euro, excl. 9 euro administratiekosten thuisgestuurd.

Bij de handhaving gaat de gemeente uit van de Regeling ontheffingen geslotenverklaring Vianense Poort en Prijsseweg Culemborgexterne-link-icoon